Idősgondozási központ: +36 33 457 516 | Plébánia: +36 33 455 357

Intézményünk Fenntartója

SZENT MIHÁLY PLÉBÁNIA NYERGESÚJFALU

A Szent Mihály plébániatemplom a Komárom-Esztergom vármegyei Nyergesújfalu római katolikus temploma, a város központjában áll. Szervezetileg az Esztergom-Budapesti főegyházmegye, bajóti espereskerületéhez tartozik.

A nyergesújfalui római katolikus templom, mellette a plébánia épületével

A mai templom valószínűleg középkori elődje romjain épült fel. Az 1332–37. évi pápai tizedjegyzék a veszprémi egyházmegye budai főespereséhez tartozó Nova Villa-nak Saul nevű papját említi. A Lippay György által 1647-ben elrendelt plébánia-összeírásban Nyergesújfalu az esztergomi székesegyházi főesperességben szerepel, és van plébánosa. 1700 körül Péliföld-szentkereszt, Lábatlan, Piszke, Mogyorós, Karva, Bajót a filiái, amelyek az idők folyamán sorra önállósulnak. Régi templomát az 1701. évi visitatio canonica szerint rendbe hozták. Később kétszer leég. Először Keresztély Ágost állíttatja helyre, majd az 1747-es, második tűzvész után Mária Terézia szorgalmazta újjáépítését. Így került a műemlék jellegű, barokk templom kapuja fölé az 1770-es évszám és a királynő címere. A templomot 1966-ban renoválják és új liturgikus terét 1976-ban alakítják ki. Az ezredfordulón a plébánia épületével együtt teljes felújításra került.

Az 1919-ben Péliföldszentkereszten/ Nyergesújfalun letelepedett szalézi rend gimnáziumot vezetett 1948-ig a templom mellett. A gimnázium 2001 óta ismét a szalézi rend fenntartásában működik

Az angol-kisasszonyok 1920–32 között, az Isteni szeretet leányai pedig 1933–50 között működtek a plébánián.

A Szentháromság névre keresztelt kápolnát Listényi Ferenc ferences rendi szerzetes építette Sánc-hegyi remetelakjának közelében 1731-ben. A kápolnával az 1706-ban itt meghalt kuruc katonáknak, valalamint a földvár elestének kívánt emléket állítani. A nyergesújfalui Sánc-hegy kiváló fekvésének köszönhetően többször kapott fontos szerepet a történelemben. II. Rákóczi Ferenc idejében például kurucok földvára állott itt, rajta a remetelakkal.  Listényi testvér a kápolna építéséhez szükséges pénzt a helyi lakosoktól, dunai hajósoktól és Esterházy prímástól szerezte meg.

A Sánc-hegyi kápolnát aztán a II. világháborúban bombatalálat érte, és falai azóta is pusztulnak. Mára csupán alapjai maradtak meg.

1924-ben Gregorics Emil gyárigazgató és felesége Fischer Margit harangot ajándékoz a kápolnának, amely Lezsák László budapesti harangöntő műhelyében készült. Ez a harang a mai napig megvan, jelenleg a nyergesújfalui Szent Mihály Idősgondozási Központ udvarán van felállítva.

  1. szeptember 6-án Erdő Péter bíboros, prímás ünnepélyesen beiktatta Vitális Gábor szalézi papot a nyergesújfalui Szent Mihály-templom plébánosi tisztébe, megbízva őt a bajóti Szent Simon és Júda-plébánia, valamint a mogyorósbányai Szűz Mária neve-plébánia oldallagos ellátásával.

Vitális Gábor Plébános

Erdő Péter bíboros a szalézi rendre bízta Nyergesújfalu, Bajót és Mogyorósbánya plébániáinak ellátását, plébánosnak pedig– tartományfőnöke ajánlására– Vitális Gábor szalézi papot nevezte ki, aki korábban kilenc évig Kazincbarcikán volt plébános.

A plébánia mellett szalézi iskola működik, a bajóti plébánia területén, Péliföldszentkereszten pedig rendházuk és lelkigyakorlatos házuk van a szalézi atyáknak.

 

Plébánia

Cím: 2536 Nyergesújfalu, Kossuth L. u. 61.
Telefon: 33/455-357
E-mail: nyergesiplebania@gmail.com
Mobil: 20/823-1676
Területi beosztás: Bajóti Espereskerület

Plébános: Vitális Gábor SDB

 

Források, további információk:

Szalézi Rendház

https://www.esztergomi-ersekseg.hu/plebaniak/szent-mihaly-plebania-nyergesujfalu

https://nyergesi.nyergesujfalu.hu/plebania-2/

https://vagabundus.blog.hu/2012/12/11/nyergesujfalu_sanc-hegy_emlekpark

https://szaleziak.hu/category.php?type=Magyar%20tartom%C3%A1ny&page=1

https://www.magyarkurir.hu/hirek/mostantol-szaleziak-latjak-el-nyergesujfalu-bajot-es-mogyorosbanya-plebaniait

https://www.facebook.com/nyergesiplebania

 

Kapcsolat

2536 Nyergesújfalu

Kossuth Lajos utca 3.

Tel: 06-33-457-516

Copyright © 2024PvgStudio. All Rights Reserved.
Megszakítás